UĹźycie skĂłrek z kretĂłw

kret-708669

W miejscowości, gdzie pokazuje się dużo kretów, można je zabijać, skórki z nich zdejmować, wysuszyć i uzbierawszy większą ilość dać do wyprawienia, a będziemy mieć z nich przybranie do płaszczyka albo nawet podbicie do kamizelki ciepłe i lekkie.
Obciągać skórkę z kreta należy zaraz po zabiciu, jak tylko zwierzątko ochłodnie. Najpierw trzeba przeciąć ostrym nożem skórę na łapkach od wewnętrznej strony od dołu do góry i na przednich nogach od pierwszego stawu, na tylnych ? od stawu skokowego do nasady ogona. Ogonek można obciąć. Zwierzątko trzeba powiesić za tylne nogi i ściągnąć skórkę ku dołowi, ostrożnie podcinając nożem w miejscach, gdzie przytrzymują ją żyłki. Potem skórkę rozpina się na deseczce paroma gwoździkami tak, aby tworzyła prostokąt; łapek nie trzeba rozpinać, są tak maleńkie, że po ususzeniu same odpadną.
Następnego dnia zeskrobać delikatnie resztki mięsa i tłuszczu, postawić do wyschnięcia w cieple (byle nie przy piecu, ani też w słońcu), po czym układać je w drewnianym pudełku, wytartym terpentyną, często wietrzyć, przetrzepywać. Kiedy uzbiera się tyle, że można coś z tego uszyć, dać je do wyprawienia.
Źródło: Przyjaciółka, 7 listopada 1948 rok.

 

homer