Zakaz spoĹźywania miÄsa wieprzowego, şywych zwierzÄ t i miÄsa z krwiÄ , pochodzi sprzed?. 5 tysiÄcy lat i jest starszy niĹź 10 przykazaĹ MojĹźesza. WziÄ Ĺ siÄ z tego, Ĺźe ciemnym pastuchom ciÄĹźko byĹo wyjaĹniÄ zasady sanitarne, wiÄc odgĂłrnie zakazano Ĺźarcia tego, co niezdrowe i tyle. W tamtejszym klimacie wieprzowina bardzo szybko siÄ psuje, w miÄsie tym czÄsto byĹy pasoĹźyty, dochodziĹo do masowych zatruÄ i pomorĂłw, wiÄc wymyĹlono, Ĺźe w Ĺwinie wstÄ piĹ? diabeĹ. Koszmar. Podobnie z tym spuszczaniem krwi, ktĂłra jest noĹnikiem bakterii, wirusĂłw i innych drobnoustrojĂłw ? spuszczajÄ jÄ zwierzÄtom, by zabezpieczyÄ siÄ przed zakaĹźeniem od nich chorobÄ .
CaĹoĹÄ: http://bartmanka.blog.pl/2013/07/19/zydzi-mocno-przeginaja/