UbĂłj rytualny

Zakaz spożywania mięsa wieprzowego,  żywych zwierząt i mięsa z krwią, pochodzi sprzed?. 5 tysięcy lat i jest starszy niż 10 przykazań Mojżesza. Wziął się z tego, że ciemnym pastuchom ciężko było wyjaśnić zasady sanitarne, więc odgórnie zakazano żarcia tego, co niezdrowe i tyle. W tamtejszym klimacie wieprzowina bardzo szybko się psuje, w mięsie tym często były pasożyty, dochodziło do masowych zatruć i pomorów, więc wymyślono, że w świnie wstąpił? diabeł. Koszmar. Podobnie z tym spuszczaniem krwi, która jest nośnikiem bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów ? spuszczają ją zwierzętom, by zabezpieczyć się przed zakażeniem od nich chorobą.

Całość: http://bartmanka.blog.pl/2013/07/19/zydzi-mocno-przeginaja/

homer